FOTO Úspěch na Doubravském dvoře

18.10.2016 10:36

Sváteční hanácké kroje, jarmark, bohoslužba za úrodu, spousta farmářských dobrot a regionálních potravin a celodenní muzika na pódiu. Ale také prohlídka stájí, možnost vyzkoušet si výrobu sýrů nebo se projekt na koni. Tak vypadal den otevřených vrat na rodinné farmě Doubravský Dvůr v srdci Hané nedaleko Litovle. V obležení veřejnosti byla také pojízdná prodejna Matějova pekařství a jeho Venkovský chléb se stal i symbolem žehnání úrody. Akce se uskutečnila v sobotu 1. října 2016 a podívat se přijel i ministr zemedělství Marian Jurečka.

Hlavní událostí dne byla bohoslužba za úrodu, na pódiu u rybníka se odehrával hudební program a lidé ochutnávali regionální produkty, mezi nimiž byl největší zájem o poctivou zmrzlinu a mléčné dezerty přímo z farmy. Úspěch slavily i sýry z vlastní výroby farmy.

Motto: Kvalita je obyčejná poctivost

Dne otevřeného dvora se značkou Chuť jižní Moravy účastnily i Pekárny Blansko a.s., které v současnosti expandují s moderní sítí prodejen pod názvem Matějovo pekařství. „S farmou Doubravský dvůr spolupracujeme už dlouho. Vybrali jsme si ji proto, že patří k našemu konceptu, to jest snaze spojit věci tradiční a poctivé,“ uvedla ředitelka obchodní sítě Renata Brychtová. „Chceme abychom dodávali výrobky přes prodejce, který má stejnou filosofii jako my. Tu vystihuje naše moto, které používáme a na které sázíme. A sice, že kvalita je obyčejná poctivost,“ potvrdil farmář Václav Osička.

 

Zákazníci chtějí kvalitu

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky poptávka po kvalitních regionálních potravinách v Česku roste. „Za poslední dva roky vidíme, že výrazně roste počet farmářů ale i zpracovatelů potravin v České republice o více než dva tisíce. Zákazníci se vracejí k tomu, že chtějí kvalitní výrobky, chtějí výrobky od regionálních producentů, po těchto výrobcích se více ptají a jsou ochotni si pro ně zajet přímo na farmy. Za sebe jsem velice rád, když se zemědělci dokáží otevřít veřejnosti, dokáží ukázat jak dnes probíhá zemědělská výroba. Jít do finálního produktu, který dokáže nabízet zákazníkovi. To je myslím, ten ideál, o který se jako ministerstvo zemědělství snažíme a který chceme podporovat. Aby dokázali své komodity přetavit i v konečné finální výrobky pro spotřebitele. Za toto chci poděkovat celé rodině Osičkových, že se jim to takto daří,“ zhodnotil ministr Marian Jurečka.

-sed-